Nieuwsberichten
Verslag bijeenkomst Startersfinanciering MCN d.d. 10 april jl.
Startersfinanciering MCN Als ondernemer kun je ambitieuze plannen hebben, maar vaak gaan de kosten voor de baten uit. Hoe kun je voorzien in je behoefte aan geld zodat je plannen toch gerealiseerd worden? En hoe pak je zoiets aan, wat zijn de do's en dont's? Vanuit dit perspectief vond op 10 april jl. op initiatief van MCN de bijeenkomst Startersfinanciering plaats, georganiseerd in samenwerking met de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland. Gastheer was het Koninklijk Instituut voor de Marine aan Het Nieuwe Diep. Aan bedrijven jonger dan vijf jaar werd hiermee de gelegenheid geboden om zich te laten voorlichten over diverse vormen van startkapitaal of financiering voor (door)groei. Bewust werd daarbij gekozen voor een kleinschalige opzet en bestond het programma uit een plenair gedeelte met vier presentaties voor de pauze, met daarna de mogelijkheid om in te gaan op individuele vragen van ondernemers. Getuige het grote aantal aanmeldingen voor deze bijeenkomst werd hiermee in een concrete behoefte voorzien, 23 ondernemers namen aan de bijeenkomst deel.
Na een woord van welkom namens de organisatie door André IJdema werden ondernemers door Janneke Brouwer en Jeroen Noot van de Kamer van Koophandel geattendeerd op wat de Kamer voor startende ondernemers zoal kan betekenen. Vervolgens was het woord aan Berry Mak van Qredits (Stichting Microkrediet Nederland). Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden, verlevendigd met een video, werd duidelijk onder welke condities ondernemers in aanmerking komen voor een (maximale) lening van € 50.000. De heer Mak benadrukte dat aanvragen vooral toekomstgericht worden beoordeeld, zo is een faillissement of BKR registratie niet per definitie een beletsel voor kredietverstrekking. Daarnaast gaat de betrokkenheid van Qredits verder dan enkel het verstrekken van een krediet, ondernemers worden begeleid bij de ontwikkeling van hun onderneming door middel van regelmatige coaching sessies.
Deze presentatie vormde een mooie brug naar die van René de Visser van de Rabobank Noord-Holland Noord. Hij weerlegde het idee dat banken in deze woelige tijden wel zeer selectief in hun kredietverstrekking zijn geworden. Voor goede plannen is altijd geld, zo luidde de strekking van zijn betoog. De heer Visser benadrukte het belang van een gedegen voorbereiding, een goede start is het halve werk. En dat de Rabobank hierbij graag als constructief kritisch klankbord fungeert door in te zoomen op de realiteitszin van plannen en de trends en ontwikkelingen in een bepaalde markt.
Tot slot belichte Bertrand van Leersum van investeringsfonds ODENH de mogelijkheden van risicodragend aandelenkapitaal. Hij voegde nog een element toe waar financiers op letten alvorens ze daadwerkelijk tot financiering over gaan, en wel de 'man achter het plan' of de 'vrouw achter het gebouw'. Met wie heeft de aanstaande financier van doen, en met welke motivatie begint iemand een onderneming? En hoe coachbaar is de betreffende persoon, staat hij of zij open voor de feedback van (toekomstige) mede aandeelhouders? Vragen die de aanwezigen in zich om lieten gaan getuige het feit dat ze ook in de individuele sessies aan de orde kwamen.
Na deze presentaties, die inhoudelijk goed op elkaar aansloten, was het woord aan een ervaringsdeskundige. Rakesh Autar van het Helderse Iq-Laboratory analyseert watermonsters die afkomstig zijn van boorplatforms. Als rasondernemer benadrukte hij dat geld lenen geld kost! Hij adviseerde de aanwezigen eerst kritisch na te gaan waarvoor ze eigenlijk financiering nodig hebben en of dit echt noodzakelijk is alvorens een aanvraag in te dienen. Dit vanuit het perspectief dat wat niet extern gefinancierd hoeft te worden ook geen financieringskosten met zich meebrengt. De heer Autar is bezig met het opzetten van zijn (inmiddels) derde onderneming die hij geheel met eigen middelen financiert. Dit in tegenstelling tot zijn eerste bedrijf waarvoor hij destijds een lening bij een bank heeft afgesloten, de ervaringen die hij hiermee heeft opgedaan zijn wisselend. Volgens de heer Autar speelt, naast uiteraard een grondige onderbouwing van prognoses, ook de persoonlijke klik met de contactpersoon van de geldverstrekker een cruciale rol.
Na de pauze konden de deelnemers hun vragen, via de zogenaamde kenniscarrousel, aan een (of meer) van de sprekers voorleggen. In groepjes van circa vijf personen werden in een 'veilige' setting ervaringen uitgewisseld en suggesties gedaan. Zo werd ook geleerd van elkaar, tijdens de afsluitende netwerkborrel kwamen bovendien diverse vervolgafspraken tot stand.
Wij kijken terug op een zeer geslaagd evenement met de betrokkenheid van diverse organisaties uit De Kop, een bijeenkomst met een uitstekende opkomst waar ondernemers zowel inhoudelijk als qua contacten wijzer van geworden zijn!