News
Nederlandse olie- en gassector tast diep in buidel in slag om schaars personeel
Olie- en gaswerkers in Nederland behoren tot de best betaalde ter wereld. Het afgelopen jaar stegen de salarissen in de Nederlandse olie- en gasindustrie gemiddeld met 1,8%, terwijl wereldwijd de salarissen in de sector daalden met 1%. De stijging is echter vooral te danken aan goed betaalde buitenlandse specialisten die hier werken. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van recruteringsbureau Hays.
Nederland bezet een vijfde plaats op de ranglijst van best betalende landen in de sector. Alleen in Australië, Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten wordt beter betaald. Buitenlanders die hier werken in olie en gas zagen hun jaarsalaris stijgen in 2013 van USD 84.900 per naar USD 101.500 per jaar. Het gemiddelde jaarsalaris van de Nederlandse werknemer in de industrie daalde daarentegen in 2013 ten opzichte van 2012 (van USD 123.800 per jaar in 2012 naar USD 111.000 per jaar in 2013).
Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder 24.000 respondenten, blijkt dat Nederlandse werkgevers in de olie- en gasbranche last hebben van een tekort aan goed opgeleide specialisten, aldus Robert van Veggel, directeur van Hays Nederland. "Het is wat dat betreft vergelijkbaar met de semiconductor- en de hightechindustrie. Het is heel erg moeilijk om de juiste man of vrouw te vinden. Dat heeft tot gevolg dat er een paar honderdduizend banen in Nederland zijn die niet goed gevuld worden."
En veel bedrijven besluiten dan maar specialisten uit het buitenland aan te trekken, wat vaak duurder uitpakt. Volgens Van Veggel is vooral in de upstreamkant in de olie- en gasindustrie een tekort aan juist opgeleid personeel. Werkgevers bieden daarom steeds lucratievere vergoedingen aan om er zo zeker van te zijn dat ze de gewilde talenten binnenhalen.
Eind vorig jaar luidde branchevereniging Nogepa van de olie- en gassector al de noodklok vanwege een dreigende schaarste aan technisch geschoold personeel in de industrie, door een tekort aan instroom van leerlingen met technische opleidingen en een imago van de industrie dat niet strookt met de werkelijkheid. Om jongeren te interesseren voor de sector zetten olie- en gasbedrijven games in, zoals bijvoorbeeld Gasolution en Quest for Oil en proberen ze via voorlichting op scholen jongeren te overtuigen dat het een aantrekkelijke, en innovatieve sector is.
Als je dan kiest voor de olie- en gasindustrie, hoef je je wat betreft werkgelegenheid in ieder geval geen zorgen te maken over de toekomst. 70% van werkgevers in de industrie is van plan om in 2014 uit te breiden en meer dan 70% van de werknemers is positief tot zeer positief over de toekomst van de olie- en gasindustrie, zo blijkt uit het onderzoek van Hays.
©, Energeia, 2014